Convocatòria: Àgora dels moviments socioambientals de la conca del Besòs

Àgora dels moviments Socioambientals de la conca del Besòs

 

Dissabte 14 de Novembre 2020

10.30 – 13.45H. On-line

Enllaç inscripcions: www.bit.ly/AgoraBesos

 

Moltes decisions importants es prenen en el marc de l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB), més enllà dels límits municipals. El govern de l’AMB és desconegut però té un gran impacte per les més de 3 milions de persones que hi vivim. 

 

És aquí on s’identifica la necessitat de construir una eina metropolitana de pressió política que serveixi per als moviments socials i ambientals. Ara mateix existeixen diverses iniciatives dels moviments que cal enxarxar. Els conflictes entorn l’aigua i els creixements urbanístics poden servir per aconseguir unir forces i incidir conjuntament allà on cal. 

 

A la conca del Besòs existeixen diversos moviments que lluiten per a fer front a problemes de contaminació del mar, del riu, de l’aire, dels impactes dels creixements urbanístics desmesurats que impermeabilitzen el sòl i destrueixen espais públics que podrien ser espais verds o de sobirania alimentària. D’altra banda, el Besòs, tot i la gran superfície urbanitzada que ocupa les seves zones inundables, té un gran potencial de connexió ecològica entre el mar, la Serralada Marina, Collserola, el Montseny i  Corredor Montnegre que cal preservar. Així mateix, existeixen greus problemes de sanejament molt notables quan plou, on les depuradores col·lapsen i aboquen un munt de residus i contaminants a mar. D’altra banda, l’aigua als municipis de la conca del Besòs i tota l’AMB són gestionats per una empresa mixta controlada per una multinacional francesa. Un model de gestió de l’aigua que el 80% de la ciutadania de l’AMB no desitja. En definitiva, existeixen un conjunt de conflictes socioambientals on diferents moviments porten anys reclamant solucions i fent propostes de millora a unes administracions que es topen diferents sostres de cristall, entre ells la opaca AMB. 

 

A la conca veïna del Llobregat, els moviments socials i ambientals han teixit un moviment socioambiental constituït com a SOS Baix Llobregat i l’Hospitalet que precisament camina en aquesta línia. 

 

Per tot plegat, organitzem aquesta primera Àgora del Besòs amb l’objectiu de proposar un enxarxament de moviments socioambientals de la conca que contacti amb els que estan al Sud de l’AMB, a la conca del Llobregat, per explorar vincles comuns i trobar les eines i maneres d’incidir políticament. 

 

Entitats convocants: Aigua és Vida, Aire Net, Associació per la defensa del Corredor-Montnegre i el Baix Montseny, Associació de Persones afectades per Productes Químics i Radiacions Ambientals i altres Síndromes de Sensibilització Central (APQUIRA), Associació Veïnal Sant Joan Baptista, Associació de Veïns i Veïnes del barri del Besòs, Agrupació per a la Protecció del Medi Ambient del Garraf (APMA), Badalona Mar, Centre d’Anàlisi i Programes Sanitaris (CAPS), Ecologistes en Acció, Espai Besòs, Els Verds de Badalona, Federació d’Associacions de Veïns i veïnes de Santa Coloma de Gramenet (FAVGram), La Horda, Marea Verde SAB, Mollet pel Futur, Montcada Som-Rius, Moviment per l’Aigua Pública i Democràtica a l’AMB, Platoniq, Plataforma d’Entitats i Veïns/es de la Mina, Plataforma Alternativa a l’Abocador de Cruïlles (PAAC), Plataforma per la conservació de les Tres Xemeneies de Sant Adrià, Plataforma Tanquem Can Mata, SOS Baix Llobregat i l’Hospitalet, Stop Crematori SAB, Taula de l’Aigua de Mollet, Viu la Riera, Salvem el Calderí, Parlament Ciutadà.